subota, 15. oktobar 2016.

Program svečanosti u organizaciji Grada Beograda povodom oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Grad Beograd, povodom obeležavanja 72. godine od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, 20. oktobra 2016. godine održava više manifestacija.

Prvi put od kada se obeležava Dan oslobođenja Beograda biće održan memorijalni defile na ulicama grada u kome će učestvovati borci koji su učestvovali u „Beogradskoj operaciji” 1944. godine. 

Memorijalni defile zakazan je za četvrtak, 20. oktobra, u 12 časova, i kretaće se od „Londona“ do  Palate „Albanija“. Na trasi defilea biće postavljeno pet punktova, na kojima će glumci rekonstruisati neke od situacija u kojim se vojska i građanstvo našlo 20. oktobra 1944. godine.

U defileu od „Londona“ do Palate „Albanija“ učestvovaće i predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i gradska organizacija SUBNOR-a. Defile će trajati do 14 časova. 

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Grada Beograda otkriće u 15 sati ploče sa imenima ulica u Beogradu koje su dobile ime po sovjetskim komandantima koji su komandovali jednicima Crvene armije koje su učestvovale u oslobađanju Beograda. Na Novom Beogradu bivša ulica Goce Delčeva postaje bulevar maršala Tolbuhina a bivša Pohorska ulica će nositi ime ulica generala Ždanova.

Nastavak programa zakazan je za 16.30 časova na Trgu republike gde će biti rekonstruisana velika bitka za Beograd i u Knez Mihajlovoj ulici. Na Trgu republike biće izloženo oružje koje je korišćeno od strane pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije u borbama za oslobađanje Beograda a biće priređena i izložba fotografija iz oktobra 1944. godine.

Svečana akademija povodom oslobođenja Beograda biće održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, u 20 časova. Akademiji će prisustvovati predstavnici Vlade Republike Srbije, Narodne skupštine Republike Srbije, grada Beograda, diplomatski kor, predstavnici boračkih organizacija, predstavnici verskih zajednica kao i javnog, kulturnog i društvenog života.