ponedeljak, 3. decembar 2018.

Radojičić: „Tiršova 2” predstavljaće početak novog koncepta lečenja

Danas je važan dan za izgradnju „Tiršove 2” jer počinje studija izvodljivosti, kazao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na stručnom skupu pod nazivom „Sledeći korak za izgradnju Tiršove 2” u Starom dvoru.

Sastanku kojem je domaćin bio gradonačelnik Beograda prisustvovali su i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević, predstavnici Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Evropske centralne banke, koja će finansirati izgradnju, kao i konsultanti domaće firme „Beksel konsaltinga” i austrijske AIMC (eksperti za planiranje bolnica), koje su na javnom tenderu dobile posao izrade studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu.

– Uvodna studija završena je u prethodnom periodu i ona nam je polazna osnova da uradimo studiju izvodljivosti. Važno je obuhvatiti sve faktore, pre svega trenutno stanje na klinici i viziju o tome kakvu kliniku želimo za narednih 30 i više godine. U tom procesu važno je imati dobru saradnju sa lekarima iz Tiršove i ekspertima javnog zdravlja, kako bi se napravio što bolji model i kako bismo dobili kliniku kakvu naša deca zaslužuju. Narednih devet meseci radićemo na tome svi zajedno, nakon čega će biti raspisan tender, izrađen projekat i počećemo sa izvođenjem radova. Po sadašnjem planu, početak izgradnje bi bio na proleće 2020. godine, a klinika bi trebalo potom da bude završena u roku od dve godine – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je rekao da „Tiršova 2” neće predstavljati samo zgradu već i nov koncept lečenja dece.

– Nadam se da ćemo infrastrukturno omogućiti da taj novi koncept lečenja realizujemo na pravi način, da što je moguće kraće deca budu u bolnici, u fokusu tretmana i da im proces lečenja u bolnici bude što više olakšan. Naša ideja je da imamo model neke od najsavremenijih bolnica koji bi bio najpribližniji klinici koju mi želimo i trudićemo se da ga maksimalno prilagodimo našim uslovima – rekao je Radojičić, zahvalivši na podršci javnosti, predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi RS, Ministarstvu zdravlja i ministru Lončaru.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević podsetio je da je ova institucija započela saradnju sa prof. Zoranom Radojičićem kao direktorom „Tiršove”, kao i da je nastavlja sa njim kao gradonačelnikom Beograda.

– Saradnja sa gradom je neophodna i tokom faze pripreme projekta i tokom realizacije. Prvi korak je već realizovan prethodnom studijom izvodljivosti koja je pokazala koje sve funkcije i kapacitete nova bolnica mora da ima, na osnovu kojih smo stekli prvi uvid u to koliko je kompleksan posao pred nama. Dugujemo veliku zahvalnost prijateljima i partnerima iz Razvojne banke Saveta Evrope, koji su obezbedili donaciju za realizaciju prethodne studije o izvodljivosti, donaciju za finansiranje studije izvodljivosti, koja upravo počinje i koja će obezbediti novac za izgradnju novog objekta i njegovo opremanje. Podsetiću da će nova zgrada imati 30.000 kvadratnih metara, za čiju izgradnju i opremanje treba izdvojiti oko 54 miliona evra – kazao je Blagojević.

On je istakao da je izabrani konsultant za realizaciju studije izvodljivosti konzorcijum koji ima veliko međunarodno i lokalno iskustvo i naglasio da interes javnosti i pozitivni pritisak mogu samo da donesu dobro celom projektu i njegovoj realizaciji.

Vrednost studije izvodljivosti je 250.000 evra, a ovaj iznos je donacija. Bespovratna sredstva, u vrednosti od 250.000 evra, obezbeđena su iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast, a biće realizovana preko Razvojne banke Saveta Evrope. Za opremanje i izgradnju nove klinike, Centralna evropska banka odredila je 54 miliona evra.

Tim eksperata iz svih relevantnih oblasti (građevine, arhitekture, medicine, javnog zdravlja itd.) prikupiće podatke, a zatim će napraviti virtuelni 3D model nove zgrade dečje bolnice u modernom kompijuterskom programu. Ovo je vrhunska savremena tehnologija i savremeni pristup planiranju zgrade i gradnji kroz koji će moći da se vide svi aspekti predložene bolnice, testiraju i izaberu najbolja rešenja. Sve eventualne greške i nedostaci će se otkloniti kroz ovaj model pre nego što počne gradnja. Takođe, ovaj model će pomoći da „Tiršova 2” ima najbolje moguće uslove za lečenje, uz odličan odnos cene i kvaliteta.

Objekat „Tiršove 2” imaće površinu od 30 hiljada metara kvadratnih i nalaziće se na kraju Deligradske ulice u Beogradu, na placu od preko jednog hektara, idealnoj lokaciji na kojoj će biti ulaz iz Kliničkog centra, ali i sa auto-puta pored Hitne pomoći.

Takođe, ona je blizu Porodilišta u Višegradskoj, što je od značaja za bebe kojima su naši hirurzi i pedijatri potrebni odmah po rođenju. 

Cilj je da deca ostaju u bolnici što kraće, tako što će terapiju primati u dnevnim bolnicama nalik igraonicama, dok će najteže bolesna deca ostajati u opremljenim sobama sa svojim roditeljima, a operacije će se raditi u salama po najvišim svetskim standardima.

Uz pripreme za novu dečju bolnicu traje i rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade, kako bi u narednim godinama, dok se gradi dečja bolnica, deca imala optimalne uslove, kako bi se podigao nivo bezbednosti i efikasnosti zgrade u „Tiršovoj 2” i unapredila usluga za najmlađe pacijente. Novim magnetom koji je u oktobru stigao na kliniku i rekonstrukcijom fasade započela je najveća investicija u dečje zdravstvo u poslednjih 50 godina.

Magnetna rezonanca koštala je 1,1 milion evra i najsavremeniji je aparat za decu u regionu. Rekonstrukcija fasade je završena i iznosila je 500.000 evra, čime je podignuta bezbednost zgrade. Nabavljena je oprema, odnosno 115 najsavremenijih aparata za svih 20 odeljenja klinike, u vrednosti od oko 4,7 miliona evra.

Univerzitetska dečja klinika je jedna od najznačajnijih medicinskih ustanova u Srbiji i regionu. Osnovana je davne 1924. godine i na njoj se godišnje obavi 150.000 specijalističkih pregleda mališana i 7.000 operacija, od kojih je 200 kardiohirurških.