sreda, 9. oktobar 2019.

Dan šumske radosti u čast Timotija Bajforda

Više od stotinu dece iz voždovačkih vrtića posadila su danas u Bajfordovoj šumi mladicu hrasta, donaciju JKP „Zelenilo – Beograd”, u čast Džona Bajforda u okviru manifestacije „Dani evropske baštine”. Mališanima su se u akciji pridružile britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod, pomoćnica predsednika opštine Voždovac Andrijana Rusić i Zorica Bajford, supruga Timotija Džona Bajforda.

– Svako drvo koje zasadimo je jedan mali doprinos i svaka šuma koju negujemo pomaže da zaštitimo našu klimu – rekla je Šan Makleod. 

Ona je izrazila veliku čast što će posaditi jedan moćni hrast u znak sećanja na Timotija Bajforda. 

– Većina građana ne zna da i naša sala za sastanke u ambasadi nosi naziv po Timotiju. Zaposleni u ambasadi su njega prepoznali kao jedinstveni simbol naše države i svima je ostalo ono čuveno „pitam se, pitam se”. Na mom jeziku imamo izreku „moćni hrastovi iz malenih žirova rastu” – poručila je britanska ambasadorka.

Andrijana Rusić je naglasila da se Opština Voždovac sa radošću seća Džona Bajforda po kome, od 2015. godine, nekadašnja Banjička šuma nosi ime. 

– Zahvaljujemo ambasadorki britanske ambasade Šan Makleod na zajedničkom trudu da najmlađim Voždovčanima približimo delo jednog divnog Britanca, koji je toliko voleo naše kulturno i prirodno nasleđe – rekla je Andrijana Rusić.

Zorica Bajford podsetila je koliko je Timoti bio zaljubljen u prirodu, koja je bila moto u svim emisijama i serijama koje je stvarao. Ona je zamolila decu da poštuju prirodu i vole biljke, da ih što više sade, a što manje zagađuju okolinu.

U amfiteatru Bajfordove šume mališani iz dečjih vrtića poklonili su ambasadorki Makleod svoje crteže, a potom je nastupila violinistkinja Đurđija Savić, učenica Muzičke škole „Petar Konjović”. Program je završen šetnjom kroz ovaj svojevrstan spomenik prirode – Bajfordovu šumu, u pratnji vodiča iz „Zelenila”.

Bajfordova šuma se prostire na više od 40 hektara, svrstava se u zaštićeno područje treće kategorije, a naziv je dobila po režiseru, scenaristi i glumcu Timotiju Džonu Bajfordu, koji je bio glavni inicijator stavljanja šume na Banjici pod zaštitu. Šuma ima veliku biološku vrednost, povoljan geografski položaj, bogatu floru i faunu i stanište je za oko 70 vrsta ptica stanarica i selica.