ponedeljak, 17. februar 2020.

Goran Vesić: Spomenik „Večna vatra” podižemo u slavu srpskih i ruskih oslobodilaca Beograda

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obratio se danas prisutnima na svečanosti povodom polaganja kapsule u kamen temeljac za podizanje spomenika „Večna vatra” na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, a sam čin obavili su ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu i ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin. Današnja ceremonija označava početak ciklusa manifestacija koje će biti upriličene u Srbiji povodom obeležavanja 75 godina pobede nad fašizmom.

Vesić je u obraćanju na svečanosti naglasio da se spomenik podiže u slavu naših hrabrih predaka, oslobodilaca Beograda.

– Na ovom mestu goreće vatra slobode, ljubavi i bratstva srpskog i ruskog naroda. Ta vatra zauvek će nas podsećati na našu herojsku prošlost u kojoj smo zajedno bili na pravoj strani istorije, braneći vrednosti istine i pravde, zbog čega smo kao narodi teško stradali. Ima onih koji će nas pitati čemu večna vatra 75 godina posle pobede nad fašistima. Ima i onih koji će ismejavati ovaj poduhvat. A večna vatra nam nikada više nije bila potrebna, baš danas, jer fašizam se ponovo probudio. Mislili smo da je u svetu potučen 9. maja 1945. godine i da je zlo zatrto. Oni koji su se borili na strani fašista, čekali su trenutak da podignu glavu – rekao je on.

Zamenik gradonačelnika je naveo da fašisti, da bi prikrili svoje zločine pred licem istorije, pokušavaju da prekroje istorijsku istinu, želeći da žrtve predstave kao dželate, a dželate kao žrtve.

– Žele da nam objasne kako je Vlasov heroj, a da heroj nije Žukov. Kažu kako je srpski fašista Dimitrije Ljotić heroj, a heroji nisu partizani Koča Popović i Peko Dapčević. Za njih su Pavelićeve ustaše u Hrvatskoj i banderovci u Ukrajini oslobodioci, a ruski i srpski narod okupatori. Za njih je Jasenovac, jedan od najstrašnijih nacističkih logora, bio kamp za rekreaciju ljudi. Ciceron bi rekao „O vremena, o običaji”. A mi danas svima njima poručujemo iz Beograda: Nećemo vam dozvoliti da prekrajate istoriju i ponovo ubijate heroje – poručio je Vesić i dodao da je naš odgovor snažan isto kao i 1945. godine.

U svom govoru Vesić je naveo da ćemo podići koliko god je potrebno spomenika i da će o tome učiti deca.

– Učićemo decu u školama, štampaćemo knjige, snimaćemo filmove, negovaćemo sećanje na naše žrtve, jer moramo jasno da kažemo ko je bio poražen u Drugom svetskom ratu, a ko je u tom ratu pobedio i čitavoj civilizaciji doneo slobodu i prestanak razaranja. Srbija je ponosna na svoju antifašističku tradiciju i na svoj doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu. Srbi su, posle Rusa, srazmerno broju stanovnika, dali najveće žrtve u Drugom svetskom ratu. Kosti naših predaka ugrađene su u temelje današnje Evrope. Zato današnjim činom, simbolički, na mestu gde počiva 2.556 boraca Narodnooslobodilačke vojske i 940 Crvenoarmejaca, koji su dali svoje živote za slobodu Beograda, poručujemo celom svetu da ne zaboravljamo niti ćemo ikada zaboraviti svoju istoriju. Neka večno živi slava naših heroja! Neka večno gori vatra ljubavi, slobode i bratstva srpskog i ruskog naroda! – kazao je Vesić i završio govor poručujući na ruskom jeziku: „Srbi i Rusi – jedna vera, jedna istorija, braća zauvek”.

Tokom ceremonije su se obratili i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar i predsednik Fondacije „Besmrtni puk” i ministar u Vladi Republike Srbije Nenad Popović i rukovodilac Federalne agencije Eleonora Mitrofanova.

Đorđević je istakao da mesto gde će biti podignut spomenik oslikava naše bratske odnose sa Rusijom i da nas vezuje kroz našu istoriju.

– Naša dužnost i obaveza je da čuvamo sećanje na njih i da ne dozvolimo prekrajanje istorije. Mi smo se uvek borili na pravoj strani i ne treba da se toga stidimo, i sa tim treba da idemo napred i da obnavljamo memorijale. Konkretno u ovom spomen-parku smo obnovili rasvetu, zatim započeli obnovu groblja koje će biti oličenje našeg prijateljstva – rekao je ministar Đorđević i dodao da je ministar Šojgu upravo pokrenuo ovu obnovu sećanja na naše prijateljstvo.

Ministar Popović je podsetio da su Rusi i Srbi izvojevali pobedu u Drugom svetskom ratu i spasili Evropu od fašizma.

– Mi smo potomci heroja i pobednika i time treba da se ponosimo. Večni plamen će pokazivati svima da nikada nećemo zaboraviti naše pretke koji su za nas heroji. Ove godine, 9. maja je veliki je događaj – na Crvenom trgu će zajedno koračati vojska Srbije i vojska Rusije, a gledaće ih zajedno predsednik Putin sa našim predsednikom Vučućem. Dugujemo svu zahvalnost Rusiji za svu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i želimo svima da pošaljemo poruku da smo mi braća zauvek – poručio je Popović.

Eleonora Mitrofanova je rekla da je da je danas simboličan dan, jer je pre dva dana Srbija obeležila Dan državnosti.

– Pamtimo i da je i u ta daleka vremena borbe za nacionalnu nezavisnost Rusija podržavala Srbiju, pružajući joj novčanu i diplomatsku pomoć. Istog dana, 15. februara, na spomen-groblju u Rusiji je održana svečanost formiranja kapsule sa zemljom koja je doneta ovde u Beograd za polaganje u temelje „Večne vatre” u spomen herojima mnogovekovnog bratstva među našim narodima. Uspostavljanjem „Večne vatre” poručujemo oslobodiocima Beograda – „Pamtimo vas ”– rekla je Mitrofanova i dodala da je ovaj događaj veoma važan zbog revizije istorije.

Mitrofanova je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Gradu Beogradu i čitavom srpskom narodu što su podržali inicijativu za ovekovečivanje sećanja na podvige sovjetskih i srpskih boraca.

– Sigurna sam da će se za mesec dana ovde rasplamsati „Večna vatra”, koja će postati još jedan simbol nerazrušivog rusko-srpskog prijateljstva – rekla je Mitrofanova.

Ministri su uz kompoziciju „Tamo daleko” položili kapsulu u temelj, a zatim su se upisali u spomen-knjigu.

Srpski i ruski zvaničnici, poštovaoci i potomci položili su vence našim i ruskim herojima.

Prva „Večna vatra” u Srbiji predstavljaće simbol sećanja na stradale srpske i ruske vojnike u borbi za oslobođenje Beograda od nemačkih okupatora. Autor ove skulpturno-arhitekturne kompozicije je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnikov.