četvrtak, 18. jun 2020.

Goran Vesić u poseti Kosovskoj Mitrovici

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je u poseti Kosovskoj Mitrovici gde je obišao radove na izgradnji stambene zgrade za oko 20 porodica i položio kamen temeljac za izgradnju fudbalskog stadiona.

Poseban doček mu je priređen u zgradi Opštine gde mu je uručena plaketa i statua cara Lazara, kao i slika Hrama Svetog Save u južnom delu Mitrovice. To mu je uručio predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

– Ovo mi zaista mnogo znači zato što je to priznanje ne samo meni već i Gradu Beogradu za ono što činimo za naš narod na Kosovu i Metohiji, a ujedno predstavlja i obavezu da to i dalje radimo – rekao je Vesić.

Osim Spirića, Vesića su dočekali zamenik kosovskog premijera i ministar za administraciju lokalne samouprave Goran Rakić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Slavko Simić i pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

Zamenik gradonačelnika Beograda obišao je radove na izgradnji stambene zgrade za oko 20 porodica srpske nacionalnosti koje su ostale bez domova, a kako je rečeno, radovi će biti završeni do 1. septembra. Reč je o stanovima za žitelje iz zgrade „Samački blok”, koja je izgorela u požaru, a kojima opština plaća stanarinu.

Vesić je podsetio da je prošle godine posetio Kosovo i Metohiju za Srpsku novu godinu i dodao da je tom prilikom dogovoreno da Beograd izgradi jednu zgradu u Kosovskoj Mitrovici za građane srpske nacionalnosti koja će imati smeštaj za oko 20 porodica. 

– Beograd je ispunio svoje obećanje. Mi smo prebacili novac, što mi, što Srpska pravoslavna crkva. Uplatili smo 42 miliona dinara i 1. septembra ova zgrada će biti useljena – rekao je Vesić.

On je dodao da je srećan što Grad Beograd gradi zgradu u Kosovskoj Mitrovici i što će se 1. septembra ovde ljudi useliti. Naveo je da izgradnja ove zgrade neće biti jedino ulaganje Beograda i dodao da se trenutno radi na tome da se zajednički sa Opštinom Leposavić reši problem bazena u toj opštini.

Srbima na KiM poručio je da je Grad Beograd inicirao preko Kancelarije za KiM potpisivanje sporazuma između 15 beogradskih opština i isto toliko srpskih sredina na KiM. 

– Naše opštine sarađuju sa srpskim sredinama i zato sam posebno ponosan i srećan jer na taj način konkretno pokazujemo šta znači biti deo politike predsednika Aleksandra Vučića, čiji je cilj da se osnaži srpska zajednica na KiM. To je i razglog što Grad Beograd, kao najveća lokalna samouprava, daje svoj doprinos tome – rekao je Vesić.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici danas je položen kamen temeljac za izgradnju fudbalskog stadiona koja iznosi oko 150 miliona dinara, a rok za završetak radova je dve godine.

Kamen temeljac su položili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić.

Stadion će se prostirati na 8.970 kvadratnih metara i imaće 4.206 sedećih mesta.

Vrednost investicije je oko 150 miliona dinara a finansiraju je Vlada Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Tokom posete „Gradska čistoća” donirala je dva vozila preduzeću „Standard" iz Kosovske Mitrovice – kamion za odnošenje komunalnog otpada i cisternu za pranje ulica. Direktor „Gradske čistoće” Marko Popadić je rekao da je zahvaljujući uspešnoj politici sadašnje gradske vlasti, u velikoj meri obnovljen vozni park tog preduzeća.

– Zbog toga smo u mogućnosti da pomažemo manje razvijenim opštinama na teritoriji čitave Srbije – rekao je Popadić koji je danas, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, obišao preduzeće „Standard”.

Popadić je naveo da ovo nije prva donacija preduzeća Kosovskoj Mitrovici i dodao da je prošle godine doniran jedan traktor sa svim priključcima za čišćenje snega, kao i određen broj korpi za odlaganje komunalnog otpada. On je podsetio i da je JKP „Beograd-put” doniralo jedan kamion za čišćenje snega.