utorak, 13. oktobar 2020.

Radojičić sa novom direktorkom GIZ-a o unapređenju saradnje

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas sa novom direktorkom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Danielom Funke. Zvaničnici su izrazili zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje Grada Beograda i GIZ-a u mnogim oblastima razvoja civilnog društva.

Gradonačelnik je istakao da je unapređenje uspostavljenih odnosa putem mnogobrojnih projekata veoma značajno za Grad Beograd.

– Posebno mi je zadovoljstvo što smo imali prilike da razgovaramo o potencijalnom proširenju postojećih projekata u oblasti socijalne zaštite, koje realizujemo sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju. Sa direktorkom Funke smo razgovarali o novim, delotvornim rešenjima koja se tiču razvoja grada kao zelene prestonice, u kontekstu potreba njegovog stanovništva i unapređenja kvaliteta života – rekao je gradonačelnik.

Kako je objasnio, direktorka Funke istakla je otvorenost u pružanju podrške nemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj u oblasti izrada studija, planiranja i primene ideja za poboljšanje uslova života, posebno socijalno ugroženog stanovništva.

– Usaglasili smo se da je neophodno unaprediti saradnju u smislu korišćenja fondova koji su Srbiji na raspolaganju, kako bismo imali što bolje rezultate na postojećim projektima i samim tim otvorili vrata realizaciji novih – kazao je Radojičić.

Gradonačelnik je rekao da je kultura nemačkog naroda, koja se ogleda u preciznom, odgovornom i efikasnom pristupu radu, dragoceno iskustvo Beogradu i Srbiji u pogledu razvoja strategije za planiranje i primenu rešenja kada govorimo o razvoju civilnog društva i ekološkog grada. Perspektiva za trajno poboljšanje položaja socijalno ugroženih grupa takođe je bila tema sastanka. Govorilo se o potencijalnom umrežavanju javnih preduzeća, opština i resornih sekretarijata kako bi se pokrenuo proaktivni pristup zapošljavanja ljudi kojima je otežan ulazak na tržište rada.

– U narednom periodu ćemo definisati okvir unapređenja buduće saradnje. Govorili smo i o bratimljenju Beograda sa nekim od nemačkih gradova, kako bismo pokrenuli što više inicijativa i napravili mrežu razmene iskustava, sa ciljem unapređenja brige o stanovništvu u uslovima suočavanja sa velikim izazovima modernog doba, kao što su klimatske promene i epidemija kovida-19 – zaključio je Radojičić.