petak, 30. septembar 2022.

Skup u spomen na Branka Pešića

Prijatelji i poštovaoci lika i dela Branka Pešića, omiljenog komšije, sugrađanina, predsednika opštine Zemun od 1955. do 1958. godine, gradonačelnika Beograda u periodu od 1965. do 1974. godine, a povodom sto godina od njegovog rođenja, 30. septembra organizovali su skup u galeriji Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun pod nazivom „Sećanje Zemunaca na Branka Pešića”, saopšteno je iz Opštine Zemun.

Skupu je prisustvovao zamenik predsednika Skupštine opštine Zemun Sava Mišković.

Upečatljive detalje iz biografije Branka Pešića, o učešću u NOB-u i društveno-političkom radu prisutnima su otkrili član Veća opštine Zemun Ivan Morić, bivša gradonačelnica Beograda Slobodanka Gruden, kao i član najužeg tima graditelja Beograda u vreme kada je Branko Pešić bio gradonačelnik dr Branimir Ujdur.

Bila je to prilika da voditelj programa Miša Kozlovački obavesti prisutne da je na Festu prikazan dokumentarni film „Gradonačelnik”, autora Duške Jovanić i Vuka Dapčevića, te da je Klub matične kulture Zemuna izdao knjigu o jubileju Branka Pešića, Mirka Tepavca i ostalih znamenitih Zemunaca. Takođe, podsetio ih je da je u toku završetak izrade spomenika Branku Pešiću, koji će biti postavljen u Zemunu na Velikom trgu, kao i da ime omiljenog gradonačelnika nose i jedna ulica i jedna škola u Zemunu.

Posetioci su ovom prilikom mogli da pogledaju izložbu arhivskih fotografija „Branko Pešić, graditelj i vizionar”. Predstavnici Udruženja radnih akcijaša Beograda uručili su na skupu „Povelju Branko Pešić” najboljim brigadirima Zemuna, koji su tokom druge polovine prošlog veka gradili Jugoslaviju od Vardara do Triglava.