ponedeljak, 19. decembar 2022.

Šapić: Besplatni udžbenici i vrtići za svu beogradsku decu

Budžet Grada Beograda za sledeću godinu obezbediće sredstva za važne odluke koje se prvi put realizuju u Beogradu, kao što su besplatni udžbenici za đake osnovnih i srednjih škola, besplatni vrtići, usluge socijalne zaštite, postavljanje 101 objekta Službe komunalnog reda i uvođenje „beogradske kartice”, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić na redovnoj konferenciji za novinare u Starom dvoru.

„Budžet brige o ljudima”, kako ga je nazvao prvi čovek prestonice, pokazuje brigu o ljudima, jer značajno olakšava svakodnevni život prosečnoj beogradskoj porodici. 

– Nove odluke, koje će se naći pred odbornicima na narednoj sednici gradskog parlamenta 26. decembra, ključne su za sledeću godinu, a nijedna gradska uprava do sada ih nije obezbedila. Za ovu namenu biće opredeljena ogromna sredstva, ali smo dobrim planiranjem budžeta uspeli da ne ugrozimo sve ono što je do sada funkcionisalo – rekao je Šapić.

On je najavio da će Grad Beograd sledeće godine pokušati da realizuje postavljanje 101 objekta Službe javnog reda i komunalne milicije. 

– Time će praktično svaki deo našeg grada imati jednu svoju stanicu javnog reda gde će boraviti naši komunalni milicajci ili „beogradski lični beli”, koji će uneti dodatnu bezbednost i sigurnost na beogradske ulice, kao i javni red koji nam je svima neophodan – rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Gradu Beogradu će u sledećih godinu-dve dana biti potrebno više stotina ljudi za taj posao kako bi ova služba zaživela. U ovom momentu ih ima oko 400, a treba da ih bude blizu hiljadu. 

Gradonačelnik Šapić je najavio i to da će od sledećeg 1. septembra svi beogradski osnovci i srednjoškolci imati besplatne udžbenike.

– Grad Beograd se odlučio da obezbedi novac za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana. Takođe, obezbeđena su i sredstva za besplatne vrtiće za svu beogradsku decu. Smatramo da je to izuzetno važna stvar koja će suštinski da pomogne roditeljima dece predškolskog uzrasta, jer odgovorna gradska uprava treba da vodi brigu o svojim građanima – kazao je Šapić.

On je najavio i uvođenje „beogradske kartice” koja će omogućiti mnoge pogodnosti Beograđanima.

– Kada budemo imali „beogradsku karticu”, nećemo morati da delimo vaučere od 6.000 dinara za svu beogradsku decu, sa čijom podelom smo krenuli danas u svim beogradskim školama i vrtićima – istakao je Šapić i najavio vaučere i za sledeću godinu.  

Pojasnio je da će „beogradske kartice” biti personalizovane i podeljene u tri kategorije.

– Prva kategorija je namenjena maloletnim licima, druga odraslim osobama i treća kategorija starijim licima od 65 godina. Na taj način ćemo maksimalno uprostiti korišćenje svih pogodnosti koje ćemo obezbediti Beograđanima – naveo je Šapić i najavio od sledećeg leta besplatne termine za sve gradske bazene, kao i značajne popuste u više trgovinskih lanaca i privrednih subjekata za korisnike „beogradske kartice”.

Gradonačelnik je rekao da će budžetom za narednu godinu svim opštinama biti vraćen novac i budžet iz perioda pre korone, tako da će opštinski budžeti biti veći nego ikada.

– Dolazim sa pozicije predsednika opštine i znam koliko je važno da opština ima tu vrstu samostalnosti. Prošlim rebalansom, Grad Beograd je vratio najveće dugove opštinama koji su ih kočili i opterećivali. Mislim da sada opštinskim upravama treba dati više mogućnosti da se približe građanima i da budu operativnije. Takođe, opštinama ćemo vratiti i kapitalne projekte, kojih u poslednje dve godine nije bilo, i to u vrednosti od milijardu i po dinara – naglasio je Šapić.

Nastavićemo, dodao je, i sa rekonstrukcijom ulica koju smo započeli u septembru, tako da će naredne godine biti uređeno više od sto ulica. 

Gradonačelnik je najavio da će sve usluge socijalne zaštite postati besplatne. Tako će, rekao je, dnevni boravci za decu sa smetnjama u razvoju sada biti besplatni, kao i usluge personalnih asistenata i gerontodomaćica. 

Gradonačelnik Šapić je rekao da će budžeti za sport i kulturu biti veći nego ikada.

– Kultura i sport ne mogu da budu deo tržišne ekonomije. Ukoliko narod, grad i država ne vode računa o svojoj kulturi i sportu, ne mogu da računaju na svetlu budućnost – naveo je Šapić.

napomena: Video materijal sa konferencije za novinare možete preuzeti sa linka

Obraćanje gradonačelnika:

https://wetransfer.com/downloads/5df30ec233dd91184ed362b441c278e020221219122213/97f5c4107e57180c87a9dbb03bd9017e20221219122213/22b9ed