sreda, 15. mart 2023.

Svečano otvoreno rekonstruisano pozorište „Dadov”

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović i gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić prisustovale su danas svečanom otvaranju obnovljenog Omladinskog pozorišta „Dadov”. 

Resorna sekretarka je istakla da je danas poseban dan za kulturu grada, ali i poseban dan u kulturnom životu naše zemlje. 

Ona je podsetila da je 2021. godine započeta rekonstrukcija Omladinskog pozorišta „Dadov”, u koju je Grad Beograd uložio 220 miliona dinara.

Podsetila je da je „Dadov” najstarije omladinsko pozorište u prestonici koje ove godine slavi 65 godina rada. 

– Radujemo se tome što će se u rekonstruisanom pozorištu otkrivati i negovati novi talenti. Beograd spada u red evropskih gradova koje odlikuje bogatstvo kulturno-umetničkog života, a svakako u toj riznici posebno mesto zauzima „Dadov” kao nepresušni izvor dramskog stvaralaštva – navela je Nataša Mihailović Vacić. 

Ona je podsetila da su u „Dadovu” ponikle mnoge legende srpskog i jugoslovenskog glumišta. 

– Ovo pozorište je dalo priliku mnogim glumcima da se iskažu i svojim stvaralaštvom doprinesu nacionalnom kulturnom blagu. Uporedo sa afirmacijom talenata, „Dadov” danas aktivno radi i na njihovoj edukaciji – kazala je resorna sekretarka. 

Ona je istakla da Grad Beograd ponosno čuva kulturno-umetničku baštinu koja je, prema njenim rečima, nezamisliva bez „Dadova”. 

– Ponosni smo na rekonstruisanu zgradu i njenu istoriju. Ovo predstavlja deo naših ulaganja u pozorište i kulturu glavnog grada Srbije, kako bi Beograd postao kulturna prestonica ovog dela Evrope – zaključila je Nataša Mihailović Vacić. 

Svečanom događaju u Ulici Desanke Maksimović 6a prisustvovali su istaknuti glumci, režiseri, muzičari i drugi kulturni radnici koji su kroz svoje karijere imali dodira sa Omladinskim pozorištem „Dadov”. Događaju su, takođe, prisustvovali članovi Gradskog veća Grada Beograda i direktori javnih preduzeća. 

Svečano otvaranje obnovljene scene za publiku zakazano je za večeras u 20 sati premijerom predstave „Izbiračica”.