subota, 1. april 2023.

Otvorena deonica auto-puta od Novog Beograda do Surčina

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prisustvovao je danas otvaranju deonice auto-puta „Miloš Veliki” od Novog Beograda do Surčina. Deonicu, dugu osam kilometara, svečano je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu premijerke, članova Vlade, ambasadorke Kine Čen Bo i brojnih zvanica.

Vučić je istakao da je putna infrastruktura jedan od najvažnijih faktora kada je u pitanju privlačenje investicija. Najavio je nove investicije u ovoj oblasti i istakao da će Evropska investiciona banka obezbediti za tu namenu od 300 do 500 miliona evra.

– Imamo mali javni dug i možemo to da priuštimo u saradnji sa Evropskom investicionom bankom – rekao je Vučić.

Auto-put od Novog Beograda do Surčina biće najbrža veza tog dela Beograda, posebno Zemuna, sa auto-putem „Miloš Veliki”. Gradnja je počela krajem marta 2021. godine. Tom saobraćajnicom, koja ima urađenu biciklističku stazu i trotoar za pešake, izlaz na auto-put „Miloš Veliki” biće skraćen za približno 10 kilometara, jer više neće morati da se ide preko auto-puta Beograd–Zagreb.

Vrednost izvedenih radova je 70,5 miliona evra. Vozači će iz Vojvođanske i Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu moći da se uključe direktno na auto-put „Miloš Veliki”. Gradska magistralna saobraćajnica Novi Beograd – Surčin projektovana je za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas. Ima po tri trake, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze širine po dva metra i bankine. Na trasi su izgrađena i tri mosta, jedan most-kanal i jedan nadvožnjak.