ponedeljak, 12. februar 2024.

Završena rekonstrukcija Glavne ulice u Zemunu

Glavna ulica u Zemunu otvorena je za putnički saobraćaj u nedelju, 11. februara, nedelju dana pre isteka zvaničnog roka od 300 dana za temeljnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju centralne zemunske saobraćajnice, saopšteno je iz ove opštine.

Glavna ulica je danas otvorena i za javni prevoz. Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je tokom obilaska Glavne ulice rekao je da je urađen temeljan i dobar posao.

– Instalacije su zamenjene, uređeni su trotoari, ivićnjaci sa tri sloja asfalta. Stalo nam je da se posao uradi i da traje, da narednih desetak godina budemo mirni što se tiče Glavne ulice – rekao je Kovačević.

Radovi su trajali gotovo deset meseci, tokom kojih je bilo gužvi i kolona, ali se sve isplatilo, jer je veliki posao, vredan više od 600 miliona dinara urađen propisno i na ogromno zadovoljstvo građana Zemuna.

– Nešto manje od mesec dana pred zvanično otvaranje Glavnom ulicom se kretala velika Bogojavljenska litija, a zatim i mnogi pešaci kojima se dopala ideja da ova ulica vikendom bude pešačka zona na nekoliko sati. Opština će, u dogovoru sa saobraćajnom policijom i vlasnicima lokala, nastojati da nađe najbolje rešenje – dodao je Kovačević.

Obnovljena su i autobuska stajališta, postavljeni granitni ivičnjaci i trajne kamene ploče. Postavljene su i niše za kontejnere gradske čistoće. Vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija na svim obnovljenim raskrsnicama funkcioniše besprekorno i doprinosi sveukupnom izgledu centra Zemuna. Žardinjere sa rastinjem, novi drvored, stilski stubići, hidranti, đubrijere i klupe za starije sugrađane, da odahnu dok pazare, idu kod lekara ili u šetnju, dale su onaj završni šarm najurbanijem delu Zemuna.

– Opština je u prethodnom periodu već uredila Kej oslobođenja, a sada će nastaviti sa obnovom svih bočnih ulica iz Glavne. Zbog velikog opterećenja koji je pretrpela tokom prethodnih meseci dok je Glavna ulica bila zatvorena za saobraćaj, Vrtlarska ulica je dotrajala i oštećena. Njenom rekonstrukcijom zaokružićemo ceo niz saobraćajnica u okviru Starog jezgra Zemuna – zaključio je Kovačević.

Glavna ulica je kruna uređenja Starog jezgra Zemuna, ambijentalne kulturno-istorijske celine pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika istorije i kulture, te će i prelepe fasade starih građevina biti adekvatno osvetljene noću. Ujedno, ovi radovi će postati standard za uređenje svih glavnih gradskih ulica u Srbiji.