ponedeljak, 19. februar 2024.

Nikodijević: SNS i SPS imaju većinu

Član Privremenog organa Grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da odbornici SNS-a i SPS-a čekaju konačnu odluku liste „Mi – glas iz naroda”, da li će se ova odbornička grupa pridružiti novoj većini. Nikodijević je za Tanjug rekao da su SNS i SPS obelodanili da imaju većinu odbornika u Skupštini Grada Beograda, što su, kako je rekao, dokazali potpisima, odnosno evidencijom potpisa jutros kada su došli na sednicu Skupštine grada, ali da traže dodatnu potvrdu legitimiteta, kako bi formirali gradsku vlast. 

– Mi u ovom trenutku imamo 56 odbornika i imamo još jedan broj odbornika koji bi nas sigurno podržao na tajnom glasanju, ali ono što tražimo jeste novi stepen legitimiteta, a to je, pre svega, da se odbornička grupa „Mi – glas iz naroda” odluči da li želi da bude deo vladajuće većine ili ne. Naravno, sada je na njima da odluče – rekao je Nikodijević.

On je naglasio da je Skupština grada počela sa radom kada je Toma Fila kao najstariji odbornik otvorio sednicu, a da ju je, pošto nije bilo kvoruma za rad u sali, odložio za 1. mart u 10 časova.

– Do tada imamo mogućnost da vidimo da li ćemo postići neki dogovor. Da li će lista „Mi – glas iz naroda”, odnosno gospodin Nestorović odlučiti da bude deo vladajuće većine ili ne. Ako ne dobijemo takvu potvrdu legitimiteta iako većinu imamo, mi smo spremni za nove izbore u Beogradu – poručio je Nikodijević. 

Dodao je da od pomenute liste očekuje dozu odgovornosti, pre svega, kako je rekao, prema građanima Beograda i biračima koji su glasali za njih.

– Mislimo da je dobro da se formira gradska vlast i da se izaberu novi organi Skupštine grada, jer se Privremeni organ bavi samo neodložnim i tekućim stvarima. Da biste mogli kvalitetno da radite, pre svega velike infrastrukturne projekte, kojih u Beogradu ima mnogo, da biste mogli da planirate finansiranje tih projekata, da biste mogli da usvojite budžet za celu godinu, potrebno je formirati skupštinsku većinu – rekao je Nikodijević.

On je objasnio da Privremeni organ ima privremeno finansiranje na tri meseca i da to nije dobro za velike investicije.

– Ukoliko budemo imali većinu do 1. marta, to bi bilo dobro. Ako ne, spremni smo, Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, da zajedno sa našim političkim partnerima idemo na nove izbore i verujem da bismo ponovo dobili podršku Beograđana sa rezultatima našeg grada i sa jasnom vizijom razvoja Beograda – poručio je Nikodijević.

Na pitanje šta očekuje od sednice 1. marta, on je rekao da se ne bavi predviđanjima.

– Pred nama je 10 dana, a za tih 10 dana videćemo da li je to realno ili ne, da li su se promenili stavovi ljudi sa liste „Mi – glas iz naroda” – konstatovao je Nikodijević.

Foto: Tanjug