utorak, 20. februar 2024.

Šapić: Mislim da će Nestorović tražiti mesto gradonačelnika nakon sledećih izbora i da zato na njih želi da ide

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je da je pred jučerašnju konstitutivnu sednicu novog saziva Skupštine Grada Beograda doneta odluka da se rok za dogovor vladajuće koalicije sa listom „Mi – glas iz naroda” produži još deset dana. Preciznije, s obzirom na to da je nosilac liste Branimir Nestorović preuzeo svu odgovornost za čitavu svoju listu, njemu je dat rok za dogovor do 1. marta, kada je zakazan nastavak konstitutivne sednice. Ovo nije bila nikakva degradirajuća politička odluka, već dostojanstven način podizanja lestvice legitimiteta vlasti, na čemu insistiramo, naveo je Šapić gostujući u emisiji „Pravi ugao” na Radio-televiziji Vojvodina.  

– Ukoliko se gospodin Nestorović ne bude s nama složio da pokušamo zajednički da preuzmemo odgovornost za vođenje Beograda, nećemo ni sa kim drugim sa njegove liste da pravimo dogovor. Iako je harmonija na toj listi i mnogo pre izbora bila narušena, legitimitet je dat gospodinu Nestoroviću i zato čekamo njegov stav u narednih deset dana – istakao je Šapić.

Na pitanje novinarke o mogućnosti da Nestorović nakon novih izbora traži funkciju gradonačelnika, Šapić je kazao da postoji takva mogućnost, ali da se opet dovodi u pitanje legitimitet.

– Dolazimo onda opet do pitanja legitimiteta, jer ako nije legitimno da neko ko je dobio 46–47 odsto glasova ima gradonačelnika, kako je legitimno da to ima neko ko je dobio pet procenata na izborima i nema nikakvo iskustvo u tom poslu. Mislim da je i to možda jedan od razloga zašto oni žele da idu na sledeće izbore. Pretpostavljam da će im glavna teza biti da žele da imaju mesto gradonačelnika bez obzira na broj glasova koji budu uzeli – rekao je Šapić.

Šapić je na kraju pojasnio da ukoliko se nov saziv Skupštine grada ne konstituiše, nastavlja da funkcioniše stari Privremeni organ i stari odnos političkih snaga u njemu do novih izbora. Vlada Srbije teoretski može da promeni sastav, ali odnos snaga biće kao na poslednjoj konstituisanoj Skupštini u prošlom mandatu, zaključio je Aleksandar Šapić.