petak, 19. april 2024.

Aleksandar Šapić svečano uručio laureatima Nagradu grada Beograda za 2023. godinu

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić uručio je danas laureatima na svečanosti u Starom dvoru „Nagradu grada Beograda – Despot Stefan Lazarević”, Nagradu grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagradu „Svetislav Stojanović” za 2023. godinu, poželeo im puno sreće i zahvalio na svemu što su učinili za svoj grad. 

– Čestitam našim laureatima. Veliko mi je zadovoljstvo što sam u prilici da, u ime našeg lepog grada, ovom nagradom najboljima ukažemo veliko poštovanje. Svima vama koji ste dobili nagradu želim da vam ona bude podstrek za mnoge druge stvari, lepe i korisne, koje ćete uraditi u životu. Još jednom vam od srca čestitam i želim sve najbolje – rekao je Šapić.

U ime nagrađenih obratio se i zahvalio Branko Anđić, dobitnik nagrade za književnost, i zahvalio svima na dodeli izuzetnog priznanja koje nosi ime despota Stefana Lazarevića.

– Visoki Stefan i Beograd su dva simbola spojena u imenu nagrade koji najbolje oličavaju težnju napretku i vrednostima kojima se priklanjaju naši pregaoci umetničke, naučne, privredne, društvene i druge delatnosti, a koji danas primaju ovo ugledno priznanje – rekao je Anđić i dodao da mu je veoma drago što je dobio nagradu koja nosi ime tvorca Resavske škole i autora „Slovo ljubve”. 

Nagrada grada Beograda dodeljuje se u okviru manifestacije „Dani Beograda” zaslužnim pojedincima koji su svojim radom i delima u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u našem gradu. 

Nagrada u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva pripala je Branku Anđiću, za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Darku Lungulovom, za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije Đorđu Aralici, a za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo Vladimiru Miloševiću, Uni Stanić i Nemanji Stankoviću, članovima klavirskog trija „Corda”.

Nagrada za društvene i humanističke nauke pripala je dr Ireni Šentevskoj, za prirodne i tehničke nauke prof. dr Slobodanu Vujiću, a za pronalazaštvo dobitnici su prof. dr Dušan Mijin, dr Milica Svetozarević Arsović, prof. dr Zorica Knežević Jugović, dr Ana Dajić, dr Marina Mihajlović i dr Mića Jovanović, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu. Za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine laureati su prof. dr Radica Stepanović Petrović, prof. dr Miroslav Savić, prof. dr Maja Tomić i prof. dr Aleksandra Novaković, dok je za rad ili rezultate izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine nagrađen prof. dr Pavle Gregorić. U oblasti arhitekture i urbanizma nagradu je poneo Dejan Miljković, za poljoprivredu Porodično poljoprivredno gazdinstvo Darka Zdjelara iz Ugrinovaca, opština Zemun, a za novinarstvo Kruna Una Mitrović.

Nagrada grada Beograda za sport pripala je košarkašu Bogdanu Bogdanoviću, a za zaštitu životne sredine Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, članovima udruženja Regionalni centar za mlade talente „Nikola Tesla”.

Za dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju Beograda nagrada je pripala Draganu Mariću, dok je specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd dobio Jovan Maljoković.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu za oblast umetnosti pripala je Ani Šević, a za oblast nauke Milanu Mirčiću.

Dobitnik Nagrade grada Beograda „Svetislav Stojanović” za pojedinca je Nikola Valdevit, a za vatrogasnu jedinicu – Vatrogasno-spasilačka četa „Košutnjak”.

U oblastima „pozorišno stvaralaštvo” i „herojsko delo” nije bilo predloženih kandidata, a nije dodeljena ni nagrada za oblast obrazovanja.

Ovoj svečanosti prisustvovali su predstavnici Grada Beograda i istaknuti predstavnici javnog i kulturnog života Beograda i Srbije.

Napomena: Video-materijal sa događaja može se preuzeti sa linka

https://wetransfer.com/downloads/cc13247a7e53628d2f6d3bbbe3352ffa20240419111931/be88296d35e704eaa121455768bb242920240419111931/0e730c