Muzeji 4

 

MUZEJ VAZDUHOPLOVSTVA

Osnovala ga je Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivavionske zaštite 1957. Poseduje letelice raznih tipova, motore, opremu, memorijalne zbirke pojedinih vazduhoplovaca, makete i učila. Zgrada Muzeja, atraktivnog izgleda, nalazi se na platou ispred Aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu.

VOJNI MUZEJ

Osnovan je 1878. Ima 26.047 predmeta i sledeće zbirke: za praistoriju, antiku i zapadno naoružanje; orijentalnog oružja; nacionalnih barjaka do 1918; fabričkog naoružanja; umetničkih slika od 17. do 20. veka; zastava od 1918. do 1945; odlikovanja od 1918. do danas; fotodokumenta od 19. veka do danas; arhivalija i uniformi. Izdaje časopis "Vesnik".

Među predmetima koji se čuvaju u Muzeju mnoštvo je zanimljivih - od dva turska koplja i oklopa turskog vezira iz Kosovske bitke, preko kolekcija starog oružja, uniformi i ratnih zastava (među kojima i uniforma kralja Aleksandra Karađorđevića u kojoj je ubijen 1934. u Marseju), do zbirke Ordena narodnog heroja svih palih partizanskih boraca.

Na spoljnom prostoru oko Muzeja (bedem i rov Tvrđave) izloženi su samopuneći topovi iz 18. i 19. veka, teška oružja iz Prvog i Drugog svetskog rata, protivavionski i brodsiki topovi, partizanski čamci i drugo.

PRIRODNJAČKI MUZEJ

Osnovan je 1895, na inicijativu Srpskog profesorskog društva, kao Jestastvenički muzej, a otvoren tek 1904.

Ima oko 900.000 predmeta i sledeće zbirke: minerala, stena, lovačkih trofeja, paleontološku, zoološku i botaničku. Izdaje "Glasnik".

U Muzeju su tematski izloženi pojedini isečci iz nežive i žive prirode. Posebno su zanimljivi minerali iz rudnika Trepča u svetu poznati po izuzetnoj veličini i lepoti kristala. Dat je, takođe, istorijski pregled geoloških perioda, zatim pregled jedinstvene zbirke fosilnih sisara, te uzorci živog sveta kopna i slanih voda.