Позориште „ДАДОВ”

Десанке Максимовић 6/1
тел. 3243-643, факс 3234-889
www.dadov.rs

Директор: Владимир Мијовић

„ДАДОВ“ (Драмски атеље Дома омладине Врачар) је почео да ради на иницијативу Зорана Ратковића, Момчила Баљка, Јована Ристића и Михајла Тошића. 27. децембра 1958. године изведена је прва представа – „Градинар“. Публици су се тада поклонили Милош Жутић, Јелисавета Саблић, Нинослава Радошевић и Срба Милин.

И пола века од оснивања, „Дадов“ слови за „републику слободног духа, центар асфалтног хумора, београдску емоцију“ која је успела да на сцену изнесе све што други нису могли, хтели или смели да играју и однегује стотинак еминентних глумаца, редитеља и драмских писаца.

Позориште које је тек стасавало, успело је да из Молерове 33 исели Комитет омладине Врачара. Мада су следеће представе у нужди извођене у „Божидарцу“ и „Позоришту на Крсту“, идеја о стварању првог репертоарског омладинског београдског позоришта само се утврђивала да би 1969. „Дадов“ добио сталну адресу у улици Десанке Максимовић 6а (тада Ђуре Салаја). Пркосећи догми и стереотипима, озбиљне драме позоришних класика „дадовци“ су читали на савремен начин и разбијали друштвене табуе. Шекспиров комад „Много буке ни око чега“ поставили су на сцену као мјузикл, Молијеров „Тартиф“ је добио другачији крај, а Трифковићева „Избирачица“ изведена у иронијском контексту донела је ансамблу прво место на Светском фестивалу аматерских позоришта у Монте Карлу.

„Дадов“ је пружао и пружа шансу домаћим писцима и каснијим глумачким бардовима, остајући главни извор талената за Факултет драмских уметности. Овде су стасавали Предраг Ејдус, Славенко Салетовић, Светлана Бојковић, Зорица Јовановић, Мирјана Карановић, Дара Џокић, Горан Султановић, из новије генерације Ања Суша, Даријан Михајловић, Предраг Стојменовић, Алиса Стојановић, Иван Меденица, Милена Павловић, Милица Михајловић, Вања Ејдус, Марко Живић, Горан Јевтић, Маринко Маџгаљ, Марија Каран, Ненад Стојменовић, Милош Самолов. Из „Дадова“ су поникли и редитељи Кокан Младеновић и Југ Радивојевић.

Израстао на драгоценом искуству омладинског аматеризма, „Дадов“ у свом ансамблу окупља око три стотине чланова, играјући првенствено за средњошколску публику. Тако испуњава позоришну празнину између дечјих и позоришта за одрасле. Имајући то на уму, 29. фебруара 2008. Скупштина града прогласила је „Дадов“ установом културе од значаја за град Београд. Тако је град постао богатији за још једно позориште, а Омладинска сцена после тачно педесет година стекла пуну афирмацију свог рада којим се стигло до две стотине премијерно изведених комада.