Позориштанце „Пуж”

Радослава Грујића 21
тел. 2438-036
www.pozoristancepuz.com

Директор: Ђоко Булајић

Професионално репертоарско позориште за децу основали су 1977. Слободанка Цаца Алексић, управник и редитељ, и Бранислав Милићевић - Бранко Коцкица, глумац, кант-аутор и драмски писац. У почетку Позориште није имало своју салу, већ је представе изводило у разним салама и зато се тада звало Путно позориштанце "Пуж". Од фебруара 1988. Позориште "Пуж" се налази у сали, у улици Божидара Аџије 21.

Позориште се зове "Пуж" зато што носи своју кућицу са собом и свуда се осећа као код куће. Представе се викендом (петак у 18, субота и недеља у 11, 13 и 17) играју у матичној сали, а осталих дана у недељи се иде на гостовања, тако да Позориште годишње одигра на матичној сцени око 270 представа, а на гостовањима око 30. Циљна група публике су деца од 4 до 10 година, али пошто су викендом карте у слободној продаји, у свакој представи има по нечега и за родитеље. Зато је први слоган позоришта: "Представе су искључиво за децу и одрасле." Свака представа има конкретну поруку, (Ивица и Марица: "Љубав је важнија од новца", Четири прасета: "Сложна браћа су непобедива", итд.) и зато је други слоган позоришта "Витамин за душу".

Позориште нема уметнички ансамбл, већ ауторе и извођаче ангажује према потребама пројекта. У представама играју глумци, уз повремену употребу грангињола. Сала има 228 седишта (212 и 16 помоћних) од којих је 180 у партеру, а 48 на балкону. Позориште "Пуж" има модерну расвету и тонске уређаје, као и малу столарску радионицу.

Протеклих година Позориште је добило низ награда. Само на Југословенском фестивалу позоришта за децу у Котору Пуж је учествовао шест пута и добио укупно 18 награда: два пута Grand prix фестивала, три пута награду града Котора, а чак четири пута награду Дечијег жирија, као и бројне глумачке и друге награде.