Дом омладине Београда

Македонска 22
тел. 3220-127, 3220-133, 3248-202
факс 3222-226
www.domomladine.org

В.д. директора: Андрија Бојанић

Дом омладине Београда је центар који промовише програме за младе у сфери савремене уметности и културе. У свом спектру делатности Дом омладине покрива све уметничке дисциплине и форме: од визуелних уметности и нових медија, преко филма, позоришта па све до музике. Подједнако важну улогу у програмима овог културног центра имају и образовно - дебатни програми, који су већ деценијама заштитни знак ДОБ-а. Основна начела и критеријуми у креирању програма јесу иновативност и актуелност.

Основан 1964, ситуиран у самом центру града, на неколико корака од централног градског трга – Трга републике, Дом омладине је годинама култно окупљалиште младих Београда. Годишње, кроз око 1000 различитих програма, Дом омладине посети више од 180 000 младих. Делатност овог културног центра се обавља у шест сала (од којих су пет мултифункционалне), холовима, као и у “депандансу” Магацин у Краљевића Марка, на преко 5000 m2: Велика сала, Сала Американа, Клуб ДОБ, Галерија ДОБ, Трибинска сала на I спрату, Амерички кутак, Холови, Магацин у Краљевића Марка 4 и 8.

Флексибилност и прилагодљивост било ком захтеву се не односи само на просторе ДОБ-а, већ и на високе продукцијске стандарде и програмску концепцију.

Дом омладине настоји да функционише као платформа која служи промовисању нових уметника, нових идеја и иницијатива, али и као платформа која повезује институционалну и ванинституционалну културу.

Такође, културни центар Дом омладине настоји да буде кључна тачка сусрета како за домаће тако и за стране уметнике, настојећи да двосмерно повезује различите културне сцене. Ово има за последицу да је ДОБ члан бројних локалних, регионалних и међународних мрежа.

Кроз своје програме (било културне, било образовно-дебатне) нарочито обраћа пажњу на шири социјални контекст, те на тај начин чини кључно место јавног друштвеног дијалога младих.

Дом омладине Београда је установа културе Града Београда.