Шуматовачка – Центар за ликовно образовање

Шуматовачка – Центар за ликовно образовање
Шуматовачка 122
тел. 6430-908, 6431-066
тел/факс: 6404-846
e-mail:art@sumatovacka.rs
www.sumatovacka.rs

Директор: мр Драган Кићовић

Центар за ликовно образовање – Шуматовачка (основан 1948.) је установа културе, уметничког стваралаштва и образовања од значаја за град Београд и шире. Културна је баштина наше земље првог реда, која има важно место за визуелне и ликовне уметности, и за уметничку педагогију. Чињеница да је од 1948. до данас у овој установи културе своја прва знања и искуства стекло више хиљада полазника који су стварали њену историју, њена дуга традиција и плејада веома значајних уметника који су на различите начине везани за њу, чине је посебном и потврђују њен статус од значаја. Као трајни допринос заједници, а захваљујући сарадњи са уметницима који су препознали вредност ове врсте баштине основана је Уметничка колекција Шуматовачке – Wорк ин Прогресс, којој су своја дела до сада донирали: Арнаутовић Снежана, Богдановић Коста, Бунушевац Коста, Чекић Јован, Ћирић Растко, Ћук Маја, Драгојловић Марија, Ђекић Марта, Ђурић Урош, Глид Габријел, Јеремић Моца, Ковач Жолт, Комад Владимир, Лапчевић Милица, Маринковић Милан-Циле, Милуновић Михаел, Миљуш Бранко, Никитовић Ненад, Огњановић Коча, Опавскy Весна, Остојић Тања, Оташевић Душан, Пантић Александар, Плескоња Ивона, Поповић Зоран, Рајчевић Балша, Срб Александар, Стајчић Миодраг, Станковић Миодраг, Станковић Нина, Станојевић Јованка, Стојковић Милица, Тепавац-Тарин Милан, Терзић Предраг-Пеђа, Тодоровић Нина, Тодосијевић Раша, Трнавац Филип, Васиљев Асја, Васиљев Марија, Вицковић Селена и Влаховић Југослав.

Мисија Шуматовачке у најширем смислу је да доприноси континуираном развоју уметничке сцене нашег града, истражује и заузима простор активног промишљања, како у традиционалним уметностима, тако и актуелним новим визуелним тенденцијама. Од настанка Шуматовачка подржава различите врсте уметничких концепција с тежњом да се развије потпуно нова и другачија уметничка сцена Београда у интеродносу с европским и светским ликовним дешавањима, различитим уметничким праксама и читањима.

Визија Шуматовачке је да буде водећа установа културе у пољу напредног уметничког образовања и отворени простор без ограничења, где се уметници баве материјалном, спиритуалном и интелектуалном уметношћу.

АКТИВНОСТИ И ПРОГРАМИ:

1. УМЕТНИЧКО-ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ:
цртање и сликање, цртање и вајање, мозаик, графика, гравирање и калиграфија, иконопис, костим, дизајн текстила, луткарство, сценографија, архитектура, историја уметности и теорија форме, мултимедијална уметност, фотографија, дизајн, стрип и илустрација Ђорђе Лобачев, школа глуме и школа јавног наступа Моје најбоље ЈА.
2. УМЕТНИЧКЕ РАДИОНИЦЕ: Шарени табани, БауШумова радионица, Харађуку, Млади писци у акцији са Јасминком Петровић, Позориште сенки, Чај-Чи, Шта све могу да направим од ...? и ДЈ радионица.
3. СТАРИ УМЕТНИЧКИ ЗАНАТИ: Рестаурација и конзервација антикварних предмета и Уметност ручног књиговезања.
4. ПРОЈЕКТИ: Кафе Педагогија, ДУНАВ 2012 – Интернационални симпозијум монументалне сцулптуре, Тишина (Птица у лету), Уметничке чаролије Шуматовачке, Био једном један лав..., Наука – Слика, Различито, а исто и Креативно-образовни центар – то је и моја школа.
5. УМЕТНИЧКО-ДОКУМЕНТАЦИОНА ЦЕЛИНА: Уметничка колекција Шуматовачке – Work in Progress и Виртуелни музеј Шуматовачке.
6. ГАЛЕРИЈСКО-ИЗЛОЖБЕНУ ЦЕЛИНА: Галерија Степениште и Врачарска башта.
7. РЕЗИДЕНЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ШУМАТОВАЧКЕ.
8. ШИРЕЊЕ КУЛТУРЕ КРОЗ РАЗЛИЧИТЕ ПРОГРАМЕ И ПРОЖИМАЊЕ УМЕТНОСТИ.