Кућа легата

Иличићева 1; Кнеза Михаила 46
тел. 7700-299, 7700-320
факс 7700-325
www.kucalegata.org

Директор: Филип Брусић-Ренауд

Кућа легата је основана 2004. године као установа културе од значаја за град Београд на основу одлуке Скупштине града Београда, са седиштем у улици  Кнеза Михаила број 46.

Основна делатност Куће легата је прикупљање, проучавање, обрада, заштита и презентација легата града Београда. Кући легата поверени су на чување и старање непокретни легати Вељка и Маре Петровић, Петра Лубарде и Риста Стијовића и покретни легати Олге Јеврић, Миленка Шербана, Милене Јефтић Ничеве Костић, Недељка Гвозденовића и Љубице Цуце Сокић. Значај ових легата презентује се кроз богате и разнородне изложбене делатности у намери да кад се за то створе услови сви легати представе кроз сталну поставку. 
Легат вајара и академика Олге Јеврић  један је од првих легата поклоњених овој институцији и састоји се од 47 скулптура из периода од 1951. до 2001. године. Збирка обухвата репрезентативне скулптуре великог и средњег формата које представљају преглед њеног богатог стваралаштва. Породица Миленка Шербана, супруга Соња и ћерка Нада даривале су збирку која се састоји из три целине : сликарска и сценографска дела Миленка Шербана, слике и скулптуре његових савременика, као и колекција примењене уметности.

Непокретни легат књижевника, академика и вишегодишњег управника Народног музеја - Вељка Петровића, састоји се од  ликовнe збиркe из 19. и прве половине 20. века, богатe библиотекe од око 3000 књига, затим богате преписке и докумената, намештаја и предмета примењене уметности, фотографија, медаља и одликовања.

Милена Јефтић Ничева Костић сликар, костимограф и сценограф, поклонила је легат који представља репрезентативну целину од 35 дела који нас воде кроз различите циклусе и дисциплине сликаркиног стваралаштва.

Легат Недељка Гвозденовића се састоји од 562 уметникова дела која представљају увид у комплетан ток његовог стваралаштва. Сликар и академик Недељко Гвозденовић један је од идејних твораца оснивања Куће легата као засебне установе културе која ће се бавити чувањем заоставштина поклоњених граду Београду. Заједно са Гвозденовићем, идеју о оснивању Куће легата заступала је и Љубица Цуца Сокић и један сегмент свог рада, укупно 27 слика, завештала је овој установи.

Вајар Ристо Стијовић, поклонио је Граду Београду уметничка дела и кућу у којој је живео и стварао. Поклонио је 124 скулптуре, цртеже, скице, библиотеку и неколико радова других уметника, као и свој алат. 

Стална поставка је формирана у Легату Петра Лубарде за коју је Кућа легата добила Икомову награду за музеј године (2014) за реконструкцију овог легата.
Легат Петра Лубарде поклонила је Граду Београду уметникова супруга Вера Лубарда, чине га слике, цртежи, намештај и лични уметникови предмети. Након адаптације и реконструкције куће, легат је отворен за посетиоце 2014. г. и представља модерно опремљен музејски простор прилагођен за излагање, истраживање и чување збирке. Налази се у репрезентативној вили где је велики југословенски сликар живео и стварао више од две деценије. У склопу сталне поставке могу се видети дела Петра Лубарде, слике, цртежи, затим предмети примењене уметности, намештај и лични предмети – сликарски прибор, боје, палета, штафелај и сл. 
Легат Петра Лубарде, у Иличићевој 1  је отворен за посетиоце сваког дана, сем понедељка од 10 до 17 часова.

Галеријски простор Куће легата у коме се одвија значајан број изложби и других програма током целе године налази се у улици Кнеза Михаила 46.